Op verpakkingen van eten en drinken zie je soms een Nutri-Score staan. Dit logo geeft aan hoe goed de samenstelling van een product is. Een product met een goede samenstelling krijgt een A (groen). Producten met minder gezonde voedingsstoffen krijgen een E (rood).
Recent is in België een onderzoek uitgevoerd naar de Nutri-Score bij een online supermarkt. Daaruit blijkt dat het logo weinig invloed heeft op het koopgedrag van klanten.
Het officiële voedsellogo is niet overal geliefd

Het logo is sinds 1 januari 2024 het officiële voedselkeuzelogo van de overheid, maar we horen er niet veel meer over. Dat komt doordat een aantal grote fabrikanten het logo niet wil gebruiken. En het logo wijkt op belangrijke punten af van de vertrouwde Schijf van Vijf.
Om makkelijker gezond boodschappen te doen, zou het super handig zijn als het Schijf van Vijf logo op producten zou staan. Helaas is dat (nog) niet het geval.
We moeten het nu doen met de Nutri-Score. Gelukkig is die soms best handig om te gebruiken.
Hoe werkt de Nutri-Score?

De Nutri-Score werkt met een puntensysteem. Voor goede voedingsstoffen, vezels, eiwitten, groente, fruit, noten en peulvruchten krijgt een product pluspunten.
Voor de minder gezonde voedingsstoffen krijgt een product minpunten. Minpunten zijn: een hoog aantal kcal, verzadigd vet, suiker en zout.
Je gebruikt de Nutri-Score om te kiezen voor een product met een betere samenstelling.
Vergelijking binnen productgroepen
Het is goed om te weten dat de Nutri-Score een vergelijking maakt binnen productgroepen. Binnen de productgroep koek bijvoorbeeld heeft een koek met score A een betere samenstelling dan een koek met score C.
Maar een koek met score A is daardoor niet meteen gezond!
Je (digitale) boodschappenkarretje volladen met alleen maar producten met een score A, betekent dus niet automatisch dat je heel gezond bezig bent.
Waarom de Schijf van Vijf gezonder is
Nutriscore streept de negatieve punten van een product weg tegen het positieve. Een product met veel zout of suiker kan zo toch op een goede score uitkomen, als er bijvoorbeeld veel eiwit of groente in zit.
Fabrikanten kunnen aan een ongezond product een meer “gezonde” score geven door bijvoorbeeld extra vezels toe te voegen.
De Schijf van Vijf doet dat anders: daarin kun je het negatieve niet wegstrepen tegen het positieve. Als er te veel zout in een product zit, staat het niet in de Schijf van Vijf, ook al zit er veel eiwit of vezels in.
De Schijf van Vijf kijkt bovendien altijd eerst naar gezondheidseffecten en dan pas naar voedingsstoffen.
Wanneer is de Nutri-Score wel handig?

Het is vooral slim om de Nutri-Score te gebruiken voor producten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Zoals sauzen, frisdranken, koeken, pizza’s en snacks.
Wil je bijvoorbeeld eens een groentespread op je boterham eten? Kies dan voor een meer gezonde keuze, neem de groentespread met een A-score in plaats van een D-score.
Waarom staat Nutri-Score niet op elk product?
Je komt in de winkel producten tegen mét en zonder Nutri-Score. Dat heeft verschillende redenen. Voedselproducenten kunnen zelf kiezen of ze het logo op hun verpakkingen gebruiken.
Er zijn ook producten waar het logo niet op hoeft te staan. Sommige producten hoeven volgens de wet namelijk geen voedingswaardetabel te hebben. Daaronder vallen bijvoorbeeld verse groente en fruit, onbewerkt vlees, kruiden, zout, koffie, thee en kauwgom.