Fruit kun je juist beter eten dan drinken. Zeker als je wat wilt afvallen op een gezonde manier. Drie keer een reden waarom je beter fruit kunt eten dan drinken.
Zet je spijsvertering aan het werk
De eerste reden om fruit te eten, heeft te maken met verzadiging. Drink je appelsap of sinaasappelsap dan denkt je lichaam dat je ‘gewoon’ water drinkt.
Er gaat geen seintje naar je hersenen dat er iets je lichaam binnenkomt, waar je spijsvertering mee aan de slag moet. Je krijgt daardoor nauwelijks een "vol" gevoel van fruitsapjes.
En dan heb je makkelijk de neiging om nog een glas te drinken of nog wat te eten. Waardoor je ongemerkt teveel calorieën binnen krijgt.
Eet je fruit, dan moet je kauwen. Daarna komt het in je maag en darmen. Dan gaat er wél een signaal naar de hersenen dat je moet stoppen met eten, omdat het genoeg is.
Sinaasappel eten = meer voordeel van vezels
In fruit zitten voedingsvezels. Die zijn belangrijk voor je stoelgang, maar bijvoorbeeld ook voor het verlagen van je cholesterol.
De vezels van fruit nemen in je darmen veel vocht op en binden ondertussen het cholesterol. Daardoor daalt het cholesterolgehalte in je bloed. Met name het ongunstige LDL-cholesterol.
Bij het drinken van vruchtensap krijg je minder voedingsvezels binnen dan bij het eten van fruit. En heb je dus minder voordeel van de vezels in een sinaasappel.
Fruitsuiker is ook suiker
Veel mensen gebruiken voor een glaasje sinaasappelsap niet één sinaasappel, maar twee of drie. En daarmee komt ook de suiker van drie sinaasappels in het glaasje sap terecht.
Je drinkt dat zonder moeite op, terwijl je niet snel drie sinaasappels achter elkaar eet. Zo krijg je al snel veel suiker binnen met een glaasje sinaasappelsap.
Nog wat feiten en fabels over citrusvruchten
Nederlanders zijn dol op fruit en dan met name citrusvruchten. Gemiddeld eten we per persoon in een jaar 8,5 kilo sinaasappels en 4 kilo mandarijnen.
Maar hoe zit het met die gezondheidsclaims? Kun je echt afvallen door elke dag een glas water met grapefruit te drinken? En voorkomen sinaasappels dat je verkouden wordt?
Dit zijn de feiten en fabels over citrusfruit.
1. Een mandarijn eten kost energie
Over mandarijnen gaat het fabeltje dat je met het verteren van een mandarijn meer calorieën verbrandt dan dat erin zitten. Ze zouden dus negatieve calorieën leveren. Dat is onzin. Fabel dus.
2. Citroenschil moet je boenen
Geraspte citroenschil nodig in een gerecht? Boen voor het raspen de schil goed schoon om eventuele schimmelwerende middelen te verwijderen.
Feit. (Geldt ook voor bio-citroenen!)
3. Vitamine C uit sinaasappel voorkomt verkoudheid
Dat vitamine C helpt voor een goede weerstand, is een feit. Maar het is niet onomstotelijk bewezen dat extra vitamine C de kans op een verkoudheid vermindert. Veel onderzoek vindt géén effect.
Soms wordt een gunstig effect gevonden bij hoge doseringen van dagelijks 1000 milligram vitamine C. Maar dat staat gelijk aan het eten van zestien sinaasappels op een dag! Weer een fabel.
4. Sinaasappelsap bevat minder calorieën dan frisdrank
Dat is zeker een bekend fabeltje. Cola én sinaasappelsap bevat per 150 ml ongeveer 62 kcal (= 4 klontjes suiker). De fruitsuikers zijn ‘verantwoordelijk’ voor de calorieën in de sinaasappelsap.
5. Afvallen door een glas water met grapefruitsap of citroensap
Uit onderzoek blijkt dat bijna 60% van de Nederlanders denkt dat een glas water met grapefruitsap of citroensap helpt bij het afbreken van vet in je lichaam. Dat is een fabeltje.
6. Citrusfruit bevat een E-nummer
Dat is een feit. E300 is een natuurlijk zuur dat aanwezig is in citrusfruit, het wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. E300 wordt gebruikt in voeding om bederf tegen te gaan. Logisch dat je citrusfruit zo lang kunt bewaren. Feit.
7. Alle grapefruits smaken bitter
Dat is een fabel, de smaak verschilt per soort. Witte grapefruits hebben een gele schil, lichtgeel tot wit vruchtvlees en een frisse, wat bittere smaak. Rode grapefruits zijn roze tot rood van binnen en smaken minder bitter. Hoe roder, hoe zoeter!
Weetje: welk citrusfruit bevat grootste dosis vitamine C?
Van alle citrusvruchten zit in sinaasappels de meeste vitamine C.
In mandarijnen zit wat minder vitamine C dan in sinaasappels, maar ze bevatten wel meer vezels. Twee mandarijnen gelden als één portie
fruit per dag.
Grapefruits bestaan grotendeels uit water, maar ze zijn ook rijk aan vezels en vitamine C. De grapefruit telt voor twee: eet je één grote
grapefruit, dan heb je je twee porties fruit voor die dag al binnen.
Kun je wel een vitamineboost gebruiken? Zorg dan voor voldoende fruit in je eetpatroon met dit makkelijke recept voor een heerlijke citrussalade!