· 

Gezond afvallen met tarwe

De Nederlander eet gemiddeld bijna 200 gram brood en andere graanproducten per dag. Een groot deel daarvan is van tarwe gemaakt. Maar dat kan toch niet gezond zijn met al die gluten en dikmakende koolhydraten?

 

Ontdek hoe tarweproducten juist uitstekend te gebruiken zijn bij gezond afvallen. 

Tarwe is meer dan koolhydraten en gluten

Om te beginnen, in tarwe zitten niet alleen koolhydraten en gluten. Ze zitten ook vol eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Met tarwe krijg jij een flinke hoeveelheid B-vitaminen, ijzer en vezels binnen.

 

Het eten van vezelrijke tarweproducten, zoals volkorenbrood, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast lijken ze te zorgen voor een lager risico op diabetes type 2 en darmkanker. Goed om te weten.

Het beste van de tarwe

gezond-afvallen-volkoren
Gezond afvallen met tarwe? Laat dan de witte pasta met vette saus liever staan.

In volkorenmeel zitten alle onderdelen van de tarwekorrel. De kern, de zemel en de kiem.

In de kiem en de zemel zitten de meeste voedingsstoffen, zoals B-vitamines, ijzer en vezels.

 

Bij bloem zijn de zemelen en kiemen uit de tarwe gezeefd. Daarmee zijn tegelijk de belangrijke voedingsstoffen verdwenen.

Bloem is daardoor minder voedzaam dan volkoren meel. 

Het beste van de tarwe vind je dus in volkoren meel.

 

Vervang bloem/witmeel, wit brood en witte pasta door volkorenmeel, volkorenbrood en volkorenpasta als je op een gezonde manier wilt afvallen.

Hoe ongezond zijn de gluten in tarwe

Gluten zijn eiwitten die ervoor zorgen dat een deeg mooi samenhangt, luchtig wordt en een goede bite krijgt. Ze zitten niet alleen in tarwe, maar bijvoorbeeld ook in rogge, gerst en spelt.

 

Gluten op zich zijn niet ongezond. Wel is 1% van de Nederlandse bevolking overgevoelig voor gluten. Bij hen raken de darmen beschadigd als zij gluten eten. Dit heet coeliakie.

 

Daarnaast zijn er mensen met een glutensensitiviteit. Bij hen raken de darmen niet beschadigd, maar ze krijgen wel klachten na het eten van gluten.

Afvallen met volkoren tarwe

Volkoren tarweproducten passen uitstekend in een gezond eetpatroon, ook als je wilt afvallen. Nog wel even een tip van jouw voedingscoach

Eet je chocopasta op je volkoren boterham en een flinke berg kant en klare pastasaus met gehakt op je volkorenpasta? Dan is afvallen met volkorenproducten ook nog best lastig. 😉