· 

Let op de trucjes in de supermarkt

Veel producten in de supermarkt zien er een stuk gezonder uit dan ze in werkelijkheid zijn. Wil je gezond afvallen en gezond eten, laat je dan niet verleiden door mooie kreten en claims die weinig zeggen. 

 

Dit zijn de 3 belangrijkste tips om de trucs in de supermarkt te vermijden. 

Tip 1: Laat je niet foppen door 'eiwitrijke' kwark

Soms worden ingrediënten die van nature in een product zitten aangeprezen als een gezonde toevoeging.

 

Zo heb je kwark waar de claim 'eiwitrijk' staat. Maar alle kwark is eiwitrijk.....

 

Ongezonde toevoegingen zoals vruchtenconcentraten worden juist niet genoemd. 

Dit zie je ook bij koekjes waar 'bron van vezels' of een grote graanhalm op staat. Naast een klein beetje vezels bevatten de koekjes vooral suiker en ongezonde vetten.  

Die koekjes eten omdat ze 'een bron van vezels' zijn, is dus geen goed idee.

Tip 2: Wat zit er eigenlijk wel in

Een veelgebruikte marketingtruc is benadrukken wat er niet in een product zit. Maar een product waar 'vetarm' op staat kan tegelijkertijd wel veel suiker of zout bevatten.

Omdat het vetarm is hoeft het daarom niet meteen een gezonde keuze te zijn. 

 

Andere trucs zijn kreten zoals 'zonder kunstmatige kleurstoffen' of 'geen suiker toegevoegd'. Ook dat zegt nog niets over wat er dan wel in het product zit.

 

Op verpakkingen staan de mooiste foto’s, bijvoorbeeld prachtige aardbeien op een pak vruchtenyoghurt. Je verwacht dat het pak vol zit met aardbeien. Maar dat is meestal niet het geval, soms bevat het maar 1% aardbeiensap.

 

Pak even omdraaien voor de ingrediëntenlijst 

Bekijk de ingrediëntenlijst op de verpakking. Die beschrijft precies wat erin zit en hoeveel. En die lijst geeft een beter beeld van het product dan de mooie naam en foto's aan de voorkant. 
 

De ingrediëntenlijst heeft altijd een verplichte volgorde. Wat bovenaan of vooraan in de lijst staat, zit het meest in het product. In het geval van de vruchtenyoghurt is dat de yoghurt. De aardbeien vind je vaak ergens onderaan de lijst.    

Tip 3: Vergelijk producten met de 100 gram tabel

Een vruchtensapje lijkt gezond, maar bevat soms nog meer suiker dan frisdrank. Wil je weten welke drank het minste suiker bevat? In de voedingswaardetabel vind je het suikergehalte. 
 

De voedingswaardetabel staat op de achterkant of zijkant van de verpakking. Daarin staat wat het product (per 100 gram of 100 ml) bevat aan:

  • kcal
  • eiwit
  • vet
  • verzadigd vet
  • koolhydraten
  • suikers
  • zout 
  • vezels 
  • vitamines 

Het staat altijd op dezelfde volgorde, dat maakt het vergelijken van producten makkelijker. Bijvoorbeeld als je wilt vergelijken welke crackers de meeste vezels bevatten. Of in welke muesli het minste suiker zit.  

Weet wat je eet

Laat je niet foppen als je boodschappen doet in de supermarkt, gebruik de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel op de producten. Doe je de boodschappen online, dan vind je de ingrediëntenlijst en de voedingswaarden op de productpagina. 


Zo weet je wat er echt in een product zit. En is het makkelijker om producten met elkaar te vergelijken. Samen met de Schijf van Vijf heb je zo een aantal handvatten om gezonde keuzes te maken.