Steeds meer mensen willen duurzamer eten, maar hoe doe je dat? Hier vind je een aantal handige tips die je makkelijk kunt toepassen.
Minder afval door verpakkingen
Koop zonder overbodige verpakking waar dat kan. Soms kun je hetzelfde product met én zonder verpakking kopen, bijvoorbeeld voorverpakte of losse appels. Neem je eigen zakjes mee voor de losse appels.
En denk aan je boodschappentas, dan hoef je geen plastic tassen te kopen.
Dilemma: groente uit de supermarkt of van de lokale boer
Groente die van dichtbij komt, bijvoorbeeld van een lokale boer, is niet per se beter voor het milieu dan groente die je in de supermarkt koopt. Hoe zit dat?
Hoe efficiënter een product geproduceerd, vervoerd, opgeslagen en verpakt wordt, hoe lager de milieubelasting is.
Supermarkten hebben hun transport heel efficiënt geregeld, zodat ze zoveel mogelijk met volle vrachtwagens rijden.
Ga je met de auto naar de boerderijwinkel? Dan verbruik jij met de auto veel meer energie per krop sla, dan de volle vrachtwagen die naar de supermarkt rijdt. Dan kun je beter lopend of fietsend
naar de supermarkt gaan voor je groente. Of naar de boerderijwinkel natuurlijk. ;-)
Neem groente en fruit uit het seizoen
Producten uit het seizoen komen vaak van de koude grond en worden niet in kassen gekweekt. Kassen zorgen voor veel broeikasgassen. Ook hoeven deze seizoensproducten niet van ver te worden ingevlogen. Daarmee zijn ze een stuk duurzamer.
Op de website van het Voedingscentrum vind je een overzicht van de soorten groente en fruit per seizoen. Handig!
Koop wat je nodig hebt, voorkom verspilling
Van al het voedsel dat wordt geproduceerd, wordt een groot deel verspild. Volgens de Universiteit van Wageningen gooien we thuis jaarlijks gemiddeld zomaar 41 kilo voedsel in de vuilnisbak.
Eten en drinken weggooien is zonde voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Dit zijn drie tips die je helpen om minder weg te gooien:
Tip 1. Check je voorraad: ‘Uit het oog, uit het hart’ gaat ook op voor eten. Zet producten die het eerst op moeten vooraan in de koel- of voorraadkast. Bepaal op basis daarvan wat je gaat eten.
Tip 2. Maak een weekmenu en een bijbehorende boodschappenlijst. Extra voordeel; je hoeft niet meer elke dag te bedenken “Wat eten we vandaag"?
Tip 3. Kook precies genoeg. Gebruik een tijdje een weegschaaltje om de hoeveelheden af te wegen. Dan heb je na een tijdje vanzelf inzicht in de hoeveelheid die je nodig hebt.
Drink water uit de kraan
Kraanwater is veel minder milieubelastend dan verpakt water in een drankkarton, plastic of glazen fles.
Ga vaker voor plantaardig
Kies vaker voor plantaardige alternatieven, zoals voor peulvruchten, noten en kant-en-klare vleesvervangers.
Vind je het lastig om minder vlees te eten? Begin met het vervangen van vlees in eenpansgerechten. Gebruik bijvoorbeeld vleesvervangers in je nasi, curry of pasta.
Of maak een begin door geen cervelaat of salami op brood te eten. Pindakaas, groentespread of hummus op je boterham is een stuk duurzamer.