Er zijn veel antwoorden op de vraag “Waarom val ik niet af?”. Het kan zijn dat je meer eet dan je denkt, of dat je minder kcal verbrandt dan je denkt. Of misschien eet je wel te weinig.
Afvallen draait om de balans tussen wat je eet en wat je verbruikt. Maar er zijn allerlei factoren die daar invloed op hebben.
Dit zijn de belangrijkste 8 factoren, die maken dat het afvallen niet altijd lukt zoals je zou willen.
1. Je gelooft de etiketten
“Ik eet alleen maar gezonde producten, waarom val ik dan niet af?” Dan is natuurlijk de volgende vraag: wat versta je onder gezond? Kies je vooral producten waarbij op de verpakking staat dat het gezond is?
Dan is dit een handig advies: hoe groter op de verpakking staat dat iets gezond is, hoe vaker dat tegenvalt. Check het etiket op de achterkant van het pak om te weten wat er echt in dat "gezonde" product zit.
2. Afvallen met écht gezonde producten
Het is makkelijker om af te vallen met gezonde voeding, Maar ook als je voor écht gezonde producten kiest, garandeert dat nog geen gewichtsverlies.
Voorbeeldje?
Avocado’s zijn gezond, dus neem je er lekker elke dag één bij de lunch. Noten zijn goed voor je cholesterol, hup een flinke hand walnoten door je yoghurt. Lijnzaad stimuleert je stofwisseling,
lekker een flinke schep door je ontbijt of salade.
Het probleem?
Deze gezonde producten bevatten veel kcal. Met een avocado bijvoorbeeld heb je al snel 350 kcal te pakken. Eet dus zeker gezond, maar hou ook de hoeveelheid gezonde producten goed in de gaten.
Afvallen draait om de juiste balans in je voeding.
3. Te veel smokkelen
Wat lekkers eten op zijn tijd is prima en zelfs goed voor de motivatie. Het helpt je om de rest van de tijd gemotiveerd te blijven om een gezond eetpatroon te volgen. Maar dat werkt alleen als je niet té vaak aan het smokkelen bent.
Is snoepen en snacken een dagelijkse gewoonte (geworden), dan maak je het jezelf niet makkelijk om af te vallen.
4. Je drinkt calorieën
Veel mensen vergeten hun drinken mee te tellen in hun dagelijkse energiebalans.
Hoeveel verschil kunnen die paar glazen sinaasappelsap nou maken, denk je dan? Nou, zo’n honderd kcal per glas. Dat hakt er al snel in.
Om af te vallen kun je die sinaasappel beter eten dan drinken.
5. Je eet te snel en met weinig aandacht
Eet en drink je gezond en val je nog steeds niet af? Dan heeft het wellicht te maken met de manier waarop je eet. Schuif je zonder aandacht iets naar binnen, dan zorgt je eten voor minder verzadiging.
Eet niet voor de tv. Ga er echt even voor zitten, eet met aandacht. Zo heb je later op de dag minder kans op honger, snaaien en snacken!
6. Je beweegt te weinig
Bewegen is een belangrijke factor bij het afvallen. Sport is goed, maar niet noodzakelijk. Je dagelijkse beweging heeft net zo veel invloed op je spijsvertering als je sportgedrag.
Ga dus op je werk niet in de lift staan en gebruik niet overal de auto voor. Ga wandelen of fietsen als dat kan.
Ook als je een groot deel van de dag druk bent, is het goed mogelijk om actiever te leven. Loop bijvoorbeeld tijdens het telefoneren op kantoor. Maak tijdens de lunchpauze even snel een ommetje buiten.
Zelfs tikken met je voet als je zit is al effectief om je lichaam in beweging te houden.
7. Je bent gestrest
Wist je dat teveel stress het afvallen enorm kan belemmeren? Niet alleen zorgt het ervoor dat je sneller in eetbuien belandt, het gooit ook je hormoonbalans overhoop.
Door stress maak je het hormoon cortisol aan. Dat hormoon zorgt er onder andere voor dat je meer vet opslaat, met name rondom je middel. NIet handig als dat te lang duurt.
Probeer meer te ontspannen door regelmatig te wandelen, een boek te lezen of een bad te nemen.
8. Je slaapt te weinig
Genoeg slapen is een belangrijke factor om de stress binnen de perken te houden. Ben je moe, dan maak je makkelijker minder verstandige eetkeuzes.
Chronische vermoeidheid zorgt er voor dat al je pogingen om af te vallen soweiso volledig geblokkeerd worden.
Zo start je met gezond afvallen
Wil je weten of je gezond eet? Hou dan een eetdagboekje bij. Als je alles opschrijft wat je eet, dan heb je vanzelf in beeld hoeveel gezonde producten én hoeveel koekjes, handjes chips of stukjes kaas je eet.
Na een week heb je al een goed inzicht in je eetpatroon.
Wil je afvallen, dan is de volgende stap het ontwikkelen van een gezond(er) eetpatroon en leefstijl. Hoe pak je dat aan?
Durf hulp te vragen
Een nieuw, gezond eetpatroon ontwikkelen is nog niet zo makkelijk. Wil je aan de slag, dan help ik je graag met afvallen. Met een eenvoudig basismenu dat precies is afgestemd op jouw persoonlijke situatie.
Vraag gerust een gratis telefonische kennismaking en stel alle vragen over hoe je wél afvalt.